Financiƫle informatie, links en rekenmodules
donderdag 30 mei 2024

Futures vinden steun in ADP-rapport

Lichte openingswinst Wall Street verwacht na meevallende banencijfers.

Futures voor Wall Street hebben de winst wat uitgebouwd na meevallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Beleggers blijven echter afwachtend vanwege belangrijke agendapunten later deze week. 

 

Naar verwachting openen de S&P 500, Dow Jones en Nasdaq tegen de 0,2 procent in het groen.

 

Eerder in de middag vonden futures wat steun in het ADP banenrapport, waaruit bleek dat er vorige maand 162.000 private sector banen bijkwamen, zo'n 20.000 banen boven de consensusverwachting. ADP, een loonstrookjesverwerker, stelde het cijfer voor augustus echter neerwaarts bij van 201.000 naar 189.000.

 

Het ADP rapport is de voorbode van het officiële banencijfer van vrijdag. Economen gepolst door Bloomberg verwachten dat er vorige maand in de gehele niet-agrarische economie 130.000 banen zijn bijgekomen.

 

Afgelopen half jaar bedroeg de officiële banengroei maandelijks gemiddeld minder dan 100.000. Vanwege de groei van de beroepsbevolking is dat tempo niet genoeg om het door de recessie veroorzaakte banenverlies weg te werken. Voor de Fed was de slechte arbeidsmarkt de aanleiding om in september de geldpers weer aan te zwengelen en aan te kondigen maandelijks voor 40 miljard dollar aan hypotheekobligaties te gaan kopen. 

 

Voor vandaag staat nog de ISM inkoopmanagersindex voor de dienstensector op de agenda. Economen gepolst door Bloomberg verwachten dat de index ruim boven het break even niveau van 50 zal blijven en daarmee zal wijzen op aanhoudende groei. Eerder deze week wees de ISM index voor de industrie meevallend op terugkeer naar groei van de sector in september.

 

Andere aandachtspunten voor beleggers zijn het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op donderdag en Spanje. Een eventuele bailout verzoek van de vierde economie van de eurozone blijft boven de markt hangen, ondanks dat premier Mariano Rajoy gisteren ontkende dat het land spoedig de handdoek in de ring zal gooien.

 

Verwachtingen 

- ISM inkoopmanagersindex dienstensector VS september 53,4 (Bloomberg) vorig 53,7

Overig nieuws

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning