Financiële informatie, links en rekenmodules
donderdag 30 mei 2024

Beurzen wachten op cijferseizoen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten dinsdag overwegend kleine verliezen zien. Beleggers bleven terughoudend voorafgaand aan het cijferseizoen, dat vanavond in de Verenigde Staten van start gaat met de resultaten van het aluminiumconcern Alcoa. Een groeialarm van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) woog daarnaast op het sentiment.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel vlak op 329,48 punten. De MidKap-index zakte 0,4 procent tot 530,49 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen verloren tot 0,3 procent. Parijs bleef onveranderd. In New York stond de Dow-Jonesindex eveneens vlak.

Volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen zijn de verwachtingen over de bedrijfsresultaten in het derde kwartaal niet hooggespannen. De verwachting voor het vierde kwartaal zijn volgens hem echter nog wel positief. Beleggers zullen volgens Versteeg dan ook vooral gaan letten op wat bedrijven zullen zeggen over de rest van het jaar.

IMF

Het IMF waarschuwde dat de aanhoudende Europese schuldencrisis en de dreigende financiële problemen in de Verenigde Staten de kans op een aanzienlijke vertraging van de wereldeconomie alarmerend groot maken. De internationale economie staat er volgens het IMF momenteel slechter voor dan een paar maanden geleden.

In Madrid zakte de beurs 1,1 procent. Volgens het IMF zal Spanje in 2012 en 2013 niet aan zijn doelstellingen voor het terugdringen van het begrotingstekort kunnen voldoen. Ook denkt het fonds dat de recessie in Spanje volgend jaar dieper zal zijn dan de Spaanse overheid verwacht.

ING

Uitzender Randstad was de grootste daler in de AEX met een min van 1,5 procent. Staalbedrijf ArcelorMittal was de sterkste stijger met een winst van 2,9 procent.

ING noteerde vlak na de bekendmaking van de verkoop van het spaar- en hypotheekonderdeel ING Direct UK aan de Britse bank Barclays. De Nederlandse bank en verzekeraar lijdt op de transactie naar verwachting een verlies van 320 miljoen euro na belastingen. De overname zal waarschijnlijk in het tweede kwartaal van 2013 worden afgerond. In Londen kreeg Barclays er 0,4 procent bij.

De euro was 1,2922 dollar waard, tegen 1,2970 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,6 procent tot 90,68 dollar per vat. Brentolie werd ook 1,6 procent duurder op 113,64 dollar per vat.

Overig nieuws

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning