Financiële informatie, links en rekenmodules
donderdag 30 mei 2024

'Hogere opening AEX'

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam zal dinsdag waarschijnlijk hoger openen. Ook de andere Europese beurzen zullen met winsten beginnen. Beleggers lijken weer voorzichtig in de markt te stappen na deverliesbeurt van een dag eerder.

,,De AEX begint 1 punt hoger. Beleggers zullen echter een afwachtende houding aannemen voorafgaand aan het kwartaalcijferseizoen, dat vanavond door het Amerikaanse Alcoa wordt afgetrapt. Men verwacht dat de kwartaalresultaten van de bedrijven zwak en teleurstellend zullen zijn. Ook wordt de stemming gedrukt door de waarschuwing van het IMF. Daarnaast brengt de Duitse bondskanselier Merkel vandaag een bezoek aan Griekenland", aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde dinsdag dat de aanhoudende Europese schuldencrisis en de dreigende financiële problemen in de Verenigde Staten de kans op een aanzienlijke vertraging van de wereldeconomie alarmerend groot maken. De internationale economie staat er volgens het IMF momenteel slechter voor dan een paar maanden geleden.

Barclays

Aan het bedrijvenfront kondigde bank en verzekeraar ING aan het spaar- en hypotheekonderdeel ING Direct UK te verkopen aan de Britse bank Barclays. De overname zal waarschijnlijk in het tweede kwartaal van 2013 worden afgerond.

In het Verre Oosten lieten de beurzen dinsdag overwegend winsten zien. In Hongkong klom de Hang Seng-index 1,1 procent door speculatie op verdere steunmaatregelen van de Chinese overheid. In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, eindigde de Nikkei echter 1,1 procent lager.

Chinese economie

Beleggers op Wall Street maakten zich maandag, evenals hun Europese collega's eerder op de dag, zorgen over de afkoeling van de Chinese economie. Daarnaast wachtten ze gespannen op de komende reeks derdekwartaalcijfers.

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 13.583,65 punten en de S&P 500-index daalde 0,4 procent tot 1455,88 punten. De Nasdaq verloor 0,8 procent tot 3112,35 punten.

Euro

In Amsterdam eindigde de AEX-index 0,9 procent lager op 329,57 punten, de MidKap moest 0,3 procent terug tot 532,67 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt verloren beide 1,5 procent, terwijl de FTSE in Londen het verlies wist te beperken tot 0,5 procent.

De euro was dinsdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,2980 dollar waard, tegen 1,2970 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 90 dollar per vat. Brentolie klom 0,6 procent tot 112,50 dollar per vat.

Overig nieuws

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning