Financiƫle informatie, links en rekenmodules
donderdag 30 mei 2024

AMSTERDAM VANDAAG: AEX opent tot 1 punt lager

AMSTERDAM (Dow Jones)--De AEX opent woensdag naar verwachting tot 1 punt lager, vanwege een afwachtende houding onder beleggers.

De AEX sloot dinsdag 0,1% lager op 327,24 punten. De Midkap zakte op het slot 0,2% lager op 524,92 punten. De ASX verloor 0,1% op 380,75 punten.

Wall Street sloot dinsdag verdeeld, nadat de Spaanse premier Rajoy de hoop wegnam dat zijn land snel financiele steun zal vragen aan de eurozone.

De toonaangevende Dow Jones-index eindigde 0,2% lager op 13.482,36 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,1% tot 1.445,75 punten, terwijl de technologiezware Nasdaq 0,2% won tot 3.120,04 punten.

"We gaan vandaag tot 1 punt lager van start", zegt handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. "We zitten beetje in een wait & see markt met risicovermijdend gedrag." Koenders stipt daarbij aan dat het begin oktober is en dat er daardoor 'sectorrotaties' plaatsvinden.

Op het netvlies van de beleggers staat woensdag eens te meer Spanje, geeft Koenders aan. Vooral de bekendmaking van premier Mariano Rajoy dat zijn regering weigert op dit moment een steunaanvraag in te dienen leidt tot onzekerheid. Zolang het mediterrane land geen aanvraag indient zal de Europese Centrale Bank geen steun verlenen door de opkoop van staatsobligaties. Deze opkoop zou de financieringskosten van het geplaagde land moeten drukken. Hoe langer Spanje de aanvraag uitstelt des te groter de kans is dat deze financieringskosten juist weer oplopen, geeft Koenders aan.

Daarnaast zijn beleggers nog steeds in afwachting van de rating van Moody's op Spanje naar aanleiding van de kredietbehoefte van de noodlijdende bankensector die gedurende het weekend bekend werd gemaakt. De kredietbeoordelaar zou deze rating maandag al naar buiten brengen, maar vooralsnog is het afwachten. "Moody's heeft wel al aangegeven dat zij hadden verwacht dat de kredietbehoefte van Spaanse banken het dubbele zou zijn [van de gerapporteerde EUR60 miljard]", zegt Koenders.

Vanuit de VS verwacht de handelaar voorlopig met name positieve macrocijfers vanwege de aankomende presidentsverkiezingen. "Ik zou het apart vinden als er slechte cijfers komen", aldus Koenders. Woensdag vindt met betrekking tot de verkiezingsstrijd een debat plaats tussen presidentskandidaten Barack Obama en Mitt Romney, de eerste in een serie van drie.

Op bedrijfsgebied komt Tesco woensdag met de halfjaarcijfers. Family Dollar Stores presenteert morgen de resultaten over het vierde kwartaal.

Op macro-economisch gebied worden voor Duitsland en de eurozone de inkoopmanagersindexen voor de dienstensector over september naar buiten gebracht. Over augustus staan de detailhandelsverkopen van de eurozone op het programma.

In de VS komen om 13.00 uur de wekelijkse hypotheekaanvragen voor de week die eindigt op 28 september. Hier is geen prognose voor beschikbaar. Een week eerder stegen de aanvragen met 2,8%.

In de VS gaat alle aandacht in eerste instantie uit naar de groei van het aantal banen in de private sector in september. De verwachting is dat er 153.000 banen zijn bijgekomen. Over augustus waren dat er 201.000. Dit cijfer verschijnt om 14.15 uur.

Om 16.00 uur komt de inkoopmanagersindex van de VS over september naar buiten. Hier duidt de prognose op een index van 53,1 tegen 53,7 in augustus.

Om 16.30 uur volgen de wekelijkse voorraden olie, benzine en distillaten over de periode die eveneens eindigt op 28 september. Voor olie wordt uitgegaan van een stijging met 1,7 miljoen vaten tegen een afname met 2,45 miljoen vaten een week eerder. Bij benzine ligt de prognose op een daling met 400.000 tegen een krimp met 480.000 over de week ervoor. Bij distillaten wordt een daling met 300.000 vaten verwacht tegen een afname met 480.000 een week ervoor. De raffinagecapaciteit komt naar verwachting uit op 87,3% tegen 87,4% een week eerder.

De Nikkei-225 sloot 0,5% lager op 8.746,87 punten.

- Door Elco van Groningen; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 52 00; elco.vangroningen@dowjones.com

Overig nieuws

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning